• Aplicatii cu microcontrollere

Tehnologie

Programele pentru microcontrollere sunt realizate folosind limbajul C astfel incat sa poata fi compilate cu usurinta pe diferite board-uri cu diferite microcontrollere, sa poata fi usor de modificat dupa specificatiile clientilor. De exemplu, am realizat yale electronice folosim doua tipuri de board-uri: AVR200 produs de Jed Microprocessors (Australia) cu microcontroller ATmega32 sau AVR-MT128 produs de Olimex (Bulgaria) cu afisaj LCD si microcontroller ATmega128. Medii de dezvoltare utilizate : CVAVR cu AVR Studio (Atmel) pentru depanare si programare controllere sau, mai recent, Eclipse cu AVR Toolchain integrat.

Pentru PIC16F84 am utilizat MPLAB IDE(Microchip) cu compilatorul CC5X.

Pentru interfata intre anumiti senzori si intrarile digitale sau analogice disponibile pe microcontrollere uneori este nevoie de amplificare. Pentru a realiza amplificatoare cu diverse functii: factor de amplificare constant, integrare, derivare, etc am realizat amplificatoare operationale pe board-uri universale realizate de Texas Instruments(OPAMPEVM). Calculul valorilor componentelor si asamblarea pe cablaj s-a realizat in atelierul firmei.

Yala electronica cu chei ibuton dallas

Se compune dintr-o yala electromagnetica , un board cu microprocesor in care este incorporat programul, o sursa de alimentare si un acumulator tampon. Cheia electronica ibuton dallas este un dispozitiv electronic tip memorie care poate comunica conform unui protocol printr-un singur fir cu microcontrollerul. Programul implementat in microcontroller testeaza daca pe cititorul de ibutoane(firul de comunicatie) exista prezent un ibuton, daca exista citeste codul unic de identificare al acestuia, verifica in lista din memoria controllerului daca acesta exista (are acces pe acea cale ) si daca este indeplinita aceasta conditie pune tensiune pe bobina yalei electromagnetice pentru deschidere. Board-ul cu microcontroller este dotat cu un ceas de timp real cu sursa proprie de alimentare pentru a nu se deregla in cazul lipsei alimentarii dispozitivului. Programul implementat in microcontroller inregistreaza intr-o memorie 1024 evenimente impreuna cu data si timpul la care s-au produs: acces permis, deschidere sau inchidere usa (citeste un contact digital), pornire sau oprire dispozitiv si 512 erori (defectiuni) ale microcontrollerului sau circuitelor aferente. Programul are implementat un protocol pe port serial prin care poate returna la cerere inregistrari evenimente sau erori. Lista de erori este importanta pentru a putea analiza intr-un interval de timp buna functionare a echipamentului sau pentru depanare.

Yala a fost implementata pe board-uri: AVR200 produs de Jed Microprocessors (Australia) cu microcontroller ATmega32, sau AVR-MT128 produs de Olimex (Bulgaria) cu afisaj LCD si microcontroller ATmega128.

Modul I/O

Modulul I/O este realizat pe un board cu microcontroller. Pe portul serial modulul primeste un pachet de date care contine pe cativa octeti starea logica stabilita a iesirilor digitale. Modulul raspunde cu un pachet care contine starea intrarilor digitale, a intrarilor analogice si a iesirilor digitale dupa efectuarea setarii starii logice a iesirilor conform comenzii primite in pachetul comanda.

Acest modul a fost utilizat ca dispozitiv de intrare iesire pe aplicatii cu calculatoare industriale.

Modulul a fost implementat pe board-uri: AVR200 produs de Jed Microprocessors (Australia) cu microcontroller ATmega32, sau AVR-MT128 produs de Olimex (Bulgaria) cu afisaj LCD si microcontroller ATmega128.

Cantar pentru banda transportoare cu senzor ultrasonic

Cantarul pentru benzi transportoare a fost conceput pentru a masura debitul volumetric ,volumul de material care trece pe o banda transportoare fara contact si fara a fi influentat de vibratii si perturbatii mecanice (cantare cu celule de sarcina) sau praf, ceata(cantare cu scannere laser) si se compune dintr-un senzor ultrasonic care returneaza in 4-20 mA inaltimea stratului de material de pe banda , un board cu microcontroller care pe o intrare analogica preia informatia de la senzor ,pe o intrare digitala preia informatia cu privire la starea benzii pornita sau oprita, softul implementat in microcontroller calculeaza marimile pentru iesire debite, volume si returneaza aceste valori la cerere sau periodic printr-un pachet de date pe port serial. Daca board-ul cu microcontroller este prevazut cu LCD afiseaza pe acesta marimile finale: viteza benzii, debit volumetric material, volum de material transportat.

Cantarul a fost implementat pe board-uri: AVR200 produs de Jed Microprocessors (Australia) cu microcontroller ATmega32, sau AVR-MT128 produs de Olimex (Bulgaria) cu afisaj LCD si microcontroller ATmega128.

Radar Doppler

Radarul Doppler a fost initial realizat pentru a masura viteza unei benzi transportoare fara contact cu banda in vederea utilizarii ca detector de patinare.

Radarul se compune dintr-un device Doppler cu dioda de emisie si dioda de mixaj. Semnalul de la dioda de mixaj este amplificat de un amplificator operational realizat pe cablaj imprimat productie Texas Instruments dupa care este preluat pe o placa cu microcontroller, softul implementat in microcontroller calculeaza viteza pe care o returneaza intr-un pachet de date pe portul serial si o afiseaza pe un afisor LCD daca placa cu microcontroller este prevazuta cu asa ceva.

Radarul a fost implementat pe board-ul AVR-MT128 produs de Olimex (Bulgaria) cu afisaj LCD si microcontroller ATmega128.

Dispozitiv control actionare poarta

A fost realizat la cererea unui client pe o placa cu microcontroller PIC16F84 si realiza urmatoarele functii: prelua comanda de punere in miscare (inchidere sau deschidere) de la o telecomanda si mentinea motorul de actionare in miscare pana cand primea confirmare de la un contact limitator de cursa sau un timer de verificare startat odata cu pornirea motorului depasea un timp prescris (interpretat ca actionarea este blocata sau limitatorul de cursa nu functioneaza pentru protectia motorului).

Dispozitiv masura distanta brat excavator - obstacol

Dispozitivul a fost creat cu scopul de a masura la excavatoarele de mare capacitate cu rotor distanta intre bratul rotii si taluz pe partea opusa cabinei operatorului pentru a preveni tamponarea rotii sau a bratului de obstacole (taluz). Distanta de la brat la taluz este masurata in patru puncte critice de patru senzori ultrasonici care o returneaza in 4-20 mA catre un dispozitiv cu microcontroller instalat in cabina operatorului. Dispozitivul este prevazut cu patru leduri corespunzand celor patru distante masurate si un buzzer. Se seteaza pentru fiecare senzor o distanta de prealarma si o distanta de alarma. Cand una din distante atinge pragul de prealarma ledul corespunzator sclipeste si buzzerul da semnale intermitente. Cand una din distante atinge pragul de alarma, ledul corespunzator sta aprins, buzzerul da semnal continuu,iar dispozitivul prin intermediul unui releu blocheaza comanda de miscare a bratului pe directia obstacolului.

Dispozitivul de protectie a fost implementat pe board-ul AVR200 produs de Jed Microprocessors (Australia) cu microcontroller ATmega32.

Datalogger - in lucru

Datalogger-ul este un dispozitiv conceput sa logheze datele preluate de la un anemometru pe un card SD sau MMC (capacitate mare ~ GB). Datalogger-ul este dezvoltat pe un board AVR-USB-STK produs de Olimex dotat cu microcontroller AT90USB162.

In final va deveni datalogger universal configurabil pentru intrari digitale sau analogice.

Cotatie de Pret
Gratuit, fara nici o obligatie
Masurari-Industriale.ro © 2019
Telefon: 0253 214 251 sau Cere GRATUIT o Cotatie de Pret