• Cantare cu celule de sarcina pentru benzi transportoare

  • Cotatie Pret

Un cantar de banda este un echipament industrial conceput pentru a masura debitul masic instantaneu, volumul de material transportat de o banda transportoare. Cantarul de banda inlocuieste o parte din structura de sustinere a ghirlandelor de role (una sau mai multe ghirlande) cu un suport asezat pe celule de sarcina.

In cazul cantarelor cu celule de sarcina , structura benzii este foarte importanta. In figura 1 este prezentata o banda transportoare cu elementele componente.

Schema banda transportoare

Covorul de banda pleaca de pe toba de intoarcere, trece peste rolele de impact legate de structura de sustinere a benzii prin arcuri elastice sau nu. Rolele de impact preiau socul caderii materialului din buncar pe covorul benzii.

Buncarul de incarcare este o palnie care preia materialul de la alta banda sau utilaj si il ghideaza spre covorul transportor. Buncarul este prevazut la partea inferioara cu doua fuste care nu permit materialului sa curga in lateral de pe banda in zona de incarcare.

Dupa rolele de impact covorul este sustinut de role de sustinere care au rolul de a ghida covorul cu material inainte, spre toba de antrenare. Toba de antrenare este cuplata cu motoreductorul de antrenare al benzii. Materialul se varsa de pe banda dupa toba de antrenare, covorul se intoarce pe la partea inferioara spre toba de intoarcere fiind sustinuta de role de sustinere dispuse la partea inferioara. Acestea pot fi diferite de cele de la partea superioara deoarece ele sustin doar covorul gol, fara material. Intre doua ghirlande de role de sustinere de la partea inferioara unele benzi sunt prevazute cu o toba care are conectata o contragreutate de pretensionare.

Pe partea superioara covorul are lungime variabila datorata albierii printre ghirlandele de role functie de incarcarea cu material. Lungimea covorului poate varia cu temperatura. Pentru a asigura o tensionare a covorului cu o forta constanta care sa nu depinda de factorii perturbatori (temperatura , incarcare etc) se utilizeaza mecanisme cu contragreutate ca in figura 1.

Cantarul cu celule de sarcina va fi amplasat sub una sau mai multe dintre ghirlandele de sustinere de la partea superioara.

Ghirlanda de role Ghirlande de role pe celule de sarcina

In fig.2 si 3 sunt prezentate ghirlande de role superioare rezemate pe cadre de masura prevazute cu celule de sarcina. Toate rolele dispuse pe masa de masura sunt aliniate perfect cu cele de pe cadrul de sustinere al benzii, inainte si dupa cadrul de masura. Rolele trebuie sa fie echilibrate atat static cat si dinamic.

Masa instantanee a portiunii de covor rezemata pe cadrul de masura este integrata impreuna cu viteza covorului pentru a calcula debitul instantaneu masic (kg, tone etc), masa care a traversat cantarul intr-un interval de timp. Pentru masurarea vitezei covorului se utilizeaza un encoder atasat la o rola neantrenata de un motor de actionare. Tobele (rolele) de actionare in anumite conditii (tensiune de intindere mica a benzii si incarcare mare, covor de banda ud etc) pot patina pe covor. Din acest motiv nu se monteaza encoderul pe acestea, pentru a masura corect viteza covorului, nu a unei tobe care patineaza.

Celula de sarcina de intindere

In figura 4 este prezentata o celula de sarcina de intindere. Acest tip de celula este utilizat in structura cadrului de masura de la cantarele de banda. Din punct de vedere electric este o punte Wheatstone ale carei rezistente sunt realizate din lita bobinata pe elementele care se deformeaza ale celulei.

Cand sunt aplicate forte asupra celulei, puntea este dezechilibrata proportional cu fortele aplicate. Puntea este alimentata pe o diagonala cu tensiunea de excitatie (in general 10 V) iar pe cealalta este culeasa tensiunea de dezechilibru proportionala cu forta aplicata. Sensibilitatea unei celule este in general 3 mV/V excitatie.

Encoder de pozitie absoluta Encoder incremental

Masurarea vitezei benzii se face indirect. Cu ajutorul unui encoder se masoara viteza unghiulara a unei tobe neantrenate de motorul sau motoarele de antrenare.

Stiind parametrii benzii, lungime, durata unui tur de banda se face o corelatie intre impulsuri si lungimea parcursa de covor. Encoderele utilizate sunt in general encodere cu ax mecanic cuplat cu axul tobei si nu senzori inductivi pentru a nu “sari” cate o rotatie sau un unghi. Encoderele folosite sunt de tip incremental (fig. 6 – structura interna ) si nu de pozitie absoluta (fig. 5 – structura interna).

Integrator cantar celule de sarcina

Integratorul (fig. 7) este un dispozitiv electronic cu microprocesor. Un convertor analog digital din componenta sa converteste semnalul analogic de tensiune de la celulele de sarcina in valori numerice. Intervalul de timp dintre impulsurile encoderului este de asemenea masurat. Aceste doua valori sunt integrate pentru a afla debitul si masa de material transportat.

Integratorul este dotat cu un display LCD si o tastatura pentru setari parametri, executat proceduri de calibrare, vizualizat date (debite, volume etc). Integratorul poate fi prevazut cu dispozitive de comunicatie seriala cu protocoale incluse sau nu (modbus, profibus) pentru transmisia parametrilor sau control de la distanta.

Spre deosebire de cantarele volumetrice, montajul elementelor componente ale cantarelor cu celule de sarcina este mai dificila. La montajul mesei de masura se are in vedere ca rolele din ghirlandele de pe masa de masura sa fie perfect aliniate cu rolele de dinainte si dupa masa de masura, astfet incat covorul de banda sa nu faca o inflexiune sau schimbare de directie pe masa de masura. Suportii rolelor trebuie sa aiba aceeasi geometrie atat pe masa de masura cat si langa aceasta pe distanta de cateva ghirlande. Rolele trebuie sa fie echilibrate static si daca este posibil si dinamic. Cadrul de sustinere al benzii va fi consolidat in zona mesei de masura pentru a reduce vibratiile.

Cotatie de Pret
Gratuit, fara nici o obligatie
Masurari-Industriale.ro © 2019
Telefon: 0253 214 251 sau Cere GRATUIT o Cotatie de Pret